2 matvarer du bør unngå ved irritabel tarm (IBS)


Fakta: Irritabel tarmsyndrom – Irritable Bowel syndrome (IBS)

Kjennetegnes av magesmerter og ubehag knyttet til et endret avføringsmønster. Tilstanden forekommer hos et økende antall mennesker i den norske befolkningen, på verdensbasis er ca 1 av 7 personer plaget med tilstanden. Det er en av de vanligste forstyrrelser som forekommer i tarmen, og tilstanden kan ramme både barn, unge og voksne. Det er likevel oftere at kvinner rammes enn menn. For mange debuterer plagene i tenårene eller 20-årene, og plagene blir gradvis verre.

Irritabel tarm kan lett forveksles med andre mage og tarmsykdommer, derfor bør man utredes av lege for å utelukke andre mer alvorlige tilstander.

Det er ikke bare maten vi spiser som trigger symptomer ved irritabel tarm, men disse to matvarene er noen du kanskje børe være litt mer påpasselig med for å få en bedre hverdag.

Løk og hvitløk kan skape ekstra luft i magen og gjøre en IBS-pasient spesielt oppblåst. Fruktanene som man finner i løk og hvitløk er ufordøyelige karbohydrater som magen takler dårlig dersom man har irritabel tarm (IBS).

Det skjuler seg ofte løk og hvitløk i ferdigmat som sauser, supper, blandede kjøttprodukter og pålegg, les på næringsinnholdet på pakningen til maten. Krydderier er ofte en samlebetegnelse på en blanding av krydder inkludert løk, og hvitløk.

Behandling

I kostbehandlingen av irritabel tarm er det et viktig prinsipp at man ikke skal ha et strengere kosthold enn nødvendig, derfor er toleransetesting er en viktig del ved utprøving av diett.

Kostholdsendringer bør gjøres i tett samarbeid med en ernæringsfysiolog eller andre spesialiserte helsepersonell, for å unngå at man lever på en unødvendig restriktiv diett med mangelfullt inntak av livsnødvendige næringsstoffer.

Kostholdsendringer kan hjelpe på symptomene. Vil du ha en bedre hverdag med mindre symptomer og bedre livskvalitet, bestill en kostholdsplan skreddersydd for deg med IBS. Matvareutvalget ved IBS-dietten baserer seg på den nyeste forskningen tilgjengelig.