Oppblåst mage på grunn av Irritabel Tarm

Hva er irritabel tarm?

Irritabel tarm er ubehagelig og en til tider vanskelig tilstand å forebygge. Opplever du dager med oppblåst mage, magesmerter, diaré eller forstoppelse? Har du vært sykmeldt på jobb fordi magen har vært så trøblete at du må holde deg nær et toalett? Dersom du har utelukket andre sykdommer hos lege kan irritabel tarm være årsaken til dine ubehag.

Man vet ikke eksakt grunn til de fysiologiske faktorene ved irritabel tarm, men man tror at årsaken skyldes at noen har ekstra sensitive tarmvegger som utløser smerte når det blir mye luft og vannansamlinger.

Påvirkes av kostholdet

Kostholdet kan påvirke symptomene ved IBS, spesielt måltidsmønster, tarmflora, mengde koffein, mengde og type fiber, og mengde væske man inntar. De siste årene er det forsket mye på området rundt kosthold og tarmfunksjonen og i dag er «LOW-FODMAP-dietten» en metode de fleste leger anbefaler for å forebygge symptomene. FODMAP er en samlebetegnelse på tungt fordøyelige karbohydrater som kan skape mye luft og væske i tynn- og tykktarm og som bør unngås av personer med irritabel tarm. Personer med IBS unngår ofte ubevisst enkelte matvarer i det daglige fordi det gir dem ubehag, men bør da være oppmerksomme på at de kan gå glipp av matvarer som er gode kilder til viktige næringsstoffer.

Endringer i kostholdet

Ved hjelp av endringer i kostholdet og strenge krav til hva du kan spise kan man lindre og forebygge symptomene ved IBS. Hos kostholdsveilederen kan du få en kostholdsplan, IBS – Startdiett, som hjelper deg å bli symptomfri med et FODMAPfritt kosthold. Etter at du har utført dietten kan en og en matvare reintroduseres i kostholdet ditt for å sjekke din toleransegrense. Med en symptom- og kostholdsdagbok vil du kunne finne matvarene som trigger dine symptomer og finne gode erstatninger som sammen med ditt daglige matinntak utgjør et fullverdig kosthold.

Vi unner ingen ubehaget det medfører å ha irritabel tarm og vil gjerne at du tar kontakt med oss for å se om vi kan finne en løsning.

Kontakt Kostholdsveilederen

Helene Tønset

Mitt navn er Helene og jeg er både kostholdsveileder med bachelorgrad i ernæringsfysiologi og autorisert sykepleier (Bch. sykepleie fra NTNU). Jeg er genuint interessert i at du skal lykkes i å nå målene dine, enten det er snakk om vektnedgang eller varig livsstilendring

Jeg har utdanningen min fra Bjørknes Høyskole I Oslo, hvor jeg fullførte min bachelorgrad, og har siden tilbudt min egen kostholdstjeneste – Kostholdsveilederen.

Om du har et ønske om endring og er motivert, så vil jeg gjerne høre fra deg. Kontakt meg gjerne direkte via kontaktskjemaet eller benytt bestillingsskjemaet.

Kontakt

Kostholdsveilederen
Sunnlandsvegen 28A
7032 Trondheim

Telefon: 932 23 479

E-post: helene@kostholdsveilederen.no