5 matvarer for en sunnere frokost

Etter en natts hvile har kroppen tømt store deler av energilageret ditt mens du sov. En god start på dagen er frokosten som gir deg mulighet til å fylle dette energilageret. For å gi kroppen den næringen den trenger og for å holde deg mett og gjøre deg mer opplagt er det noen matvarer du bør velge og noen du kanskje bør holde deg unna.

 

Egg

Egg er supert til frokost fordi det inneholder så mye proteiner. Proteiner er byggesteiner i kroppen og gjør deg lengre mett. Det anbefales at du får i deg litt protein til hvert måltid for å dekke dagsbehovet. Egg inneholder også mye vitaminer. Du har kanskje hørt at egg inneholder alle vitaminer utenom vitamin C? – det stemmer!

 

Havregryn

Gryn er bra fordi de inneholder mer vitaminer og mineraler og fordi fordøyelsessystemet må jobbe lenger med å bryte dem ned siden de ikke er malt. Maten holder seg dermed lengre i magen og dermed er du lengre mett. Havregryn inneholder masse fiber som gir god tarmhelse og som kan redusere risikoen for vektøkning og overvekt. Det er også mye som tyder på at inntak av fiber reduserer risikoen for hjerte- karsykdommer, diabetes type 2 og tykk og endetarmskreft. Havregryn er også rike på jern, sink, magnesium, E-vitamin og vitamin B1. Betaglukaner, en fibertype man finner i havregryn og havrekli, er kanskje den største grunnen til at havregryn anbefales til måltider. Betaglukaner kan senke kolesterolet hos personer med for høyt kolesterol, og vedlikeholde et normalt kolesterol, noe som reduserer risiko for hjerte-og karsykdommer.
Visste du at vi bør få i oss 25-30 gram fiber hver dag? I en skål havregryn får du i deg ca 10 g fiber.

 

Cottage cheese (og andre melkeprodukter)

Jo eldre vi blir, jo mer bryter vi ned av skjelettet. For å styrke skjelettet er det viktig at vi får i oss nok kalsium. Melkeprodukter er gode kalsiumkilder. Alle bør få i seg minst 3 porsjoner med melkeprodukter daglig for å dekke kalsiumbehovet.

Cottage cheese er et melkeprodukt som inneholder mye protein og dermed gjør deg mett! Produktet inneholder svært lite laktose så om du er laktoseintollerant så er det mulig du tåler denne.
Liker du ikke smaken eller konsistensen på cottage cheese? hva med en skyr, gresk yoghurt, melk eller hvitost? Har du melkeproteinallergi eller er veganer bør du finne gode erstatninger som inneholder- eller er tilsatt kalsium for å dekke behovet. Soyaprodukter er en god erstatning.

 

Avokado

Avokado er en stenfrukt som godt kan kalles supermat. Den inneholder rikelig med de sunne fettstoffene som er med på å senke kolesterolet ditt. Selv om den er kaloririk pga det høye fettinnholdet så er fettet med å holde deg mett lengre enn om du hadde valgt en karbohydratkilde som syltetøy.
Avokado inneholder også vitamin E, omega-3 og -6, folat, B6, kobber og kalium.

 

Makrell i tomat 

Makrell i tomat er kjernesunt og har topp kvalitet. Det kan gjerne kalles supermat siden det inneholder så mye omega 3 og vitamin-D. Vil du ha bra hukommelse utover arbeidsdagen og en effektiv hjerne kan omega 3 hjelpe deg med dette. Makrell er en fet fiskesort og dermed vil den mette godt. I tillegg til omega-3 og vitamin-D inneholder også dette pålegget umettede fettsyrer og proteiner!

 

Har du lyst til å spise sunt er det viktigste variasjon! Bruker man tallerkenmodellen vet man også at man  får i seg de næringsstoffene kroppen har behov for.