OPPBLÅST MAGE?

Visste du at det er normalt å slippe ut luft fra 14- 23 ganger per dag?

Å gå med oppblåst mage kan være ubehagelig og dersom du ikke slipper ut lufta vil det etterhvert gjøre ganske vondt. Luft i magen kan også føre til oppblåsthet, raping og flatulens.

Det er matvarer som kan forebygge denne plagen, og det finnes også matvarer du bør unngå fordi de gir ekstra luft. Luft i magen er helt normalt og kommer av avfallsproduktet til bakterier som fordøyer maten i tarmen.

Matvarer som gir ekstra luft i magen

Hvete og havrekli
Stivelsesrike matvarer som poteter og pasta
Fiberrike matvarer som:
Kål
Løk
Hvitløk
Bønner og linser
Bønnespirer
Brokkoli
Blomkål
Banan
Eple
Pære
Rosiner
Svisker
Melon
Tyggegummi – svelger mye luft
Kullsyreholdig drikke
Melkeprodukter dersom du har laktoseintoleranse
Søtningsstoffer som sorbitol, maltitol, mannitol, laktitol, fruktose, etc (er som oftest å finne i sukkerfrie pastiller og tyggegummi)

Andre faktorer som kan gi ekstra luft i magen

Stress
Inaktivitet
Drikke med sugerør – svelger mye luft
Spise for fort – svelger mye luft og tarmene må jobbe mer med maten ettersom den ikke blir fordøyd nok i munnen.
Antibiotika – forstyrrer den normale tarmfloraen
Røyking

Fiber må tilpasses magen dersom du ikke er vant med å spise det. Pass på å drikke mye vann når du får i deg mye fiber så du ikke får forstoppelse.

Matvarer som hjelper mot luft i magen

probiotika – bakterier som skaper bedre tarmflora
biola
activia
Ingefær

Andre faktorer som hjelper mot luft i magen

Trening
Meditasjon – for å stresse ned
Tygge maten godt
Fiber – fører til raskere tarmpassasje, dermed mindre luft

Kontakt lege dersom det er sammenheng mellom luft i magen og diaré, forstoppelse, kvalme, oppkast eller vekttap over tid, eller om magesmerter ikke går over.

Folk reagerer forskjellig

Listen over matvarer som skaper luft i magen er lang, og en finner triggere innenfor mange matvaregrupper. Folk har ulik toleransegrense så det kan være lurt å finne ut hvilke matvarer du reagerer mest på. Personer med irritabel tarm syndrom (IBS), laktoseintoleranse eller glutenallergi (cøliaki) bør være spesielt forsiktig med mat som irriterer tarmene og påvirker gassdannelse. Er du svært plaget eller synes det er ubehagelig med luft i magen kan du lage deg en kostdagbok. Skriv ned hva du spiser hver dag og samtidig hvilke symptomer du har. Eliminer deretter en og en matvare for å se hva som skaper mest gassdannelse. Ønsker du en ferdig diett som hjelper deg å eliminere matvarer du kanskje ikke tåler, så vår IBS – Startdiett.

Husk å erstatte matvarene du utelukker

Mange av varene som står på lista over triggere er gode kilder til viktige næringsstoffer kroppen trenger i forhold til immunforsvar og oppbygging. Utelukker du en eller flere av dem er det lurt å finne gode erstatninger slik at du ikke går glipp av disse næringsstoffene. Spesielt viktig er det for personer med laktoseintoleranse å ikke utelukke alle melkeprodukter da de vil gå glipp av kalsium. Har du irritabel tarm syndrom er det viktig å huske på at ikke alle grønnsaker og frukt gir ubehag i magen. Vil du ha hjelp til en kostholdsplan som passer til ditt behov og som gir deg et fullverdig kosthold kan kostholdsveilederen hjelpe deg.