Er det trygt å ta kosttilskudd i forhold til dopingkontroll?

Det vil alltid være en reell risiko for at du kan få i deg forbudte stoffer dersom du tar kosttilskudd. Ingen kosttilskudd kan garanteres at de er fri for forbudte stoffer. Risikoen for å få i seg forbudte stoffer er større om kosttilskuddet du kjøper kommer fra useriøs produsent eller utenlandske aktører. Kosttilskudd med lav risiko er typiske sportsprodukter som sportsdrikke og energibarer, energigivende pulver, proteinpulver, måltidserstattere, tran, omega-3-piller, tilskudd av vitaminer, mineraler, sporstoffer og antioksidanter, og multivitaminer. Kjøper man disse produktene i utlandet eller over internett har de høyere risiko for innhold av forbudte stoffer. Kosttilskudd kjøpt på norske apotek vil ha en svært lav risiko og merker med GMP-standard har en lav risiko. Kosttilskudd som har en ukjent risiko er preparater som inneholder kreatin, frie aminosyrer (forgrenede aminosyrer eller glutamin) og naturpreparater som solhattpreparat, ginsengpraparat eller urtepreparater. Kjøper du disse i utlandet vil de ha en høyere risiko, mens er de kjøpt på norske apotek vil de ha lavere risiko enn i helsekostforretning eller andre distributører. Kosttilskudd du bør holde deg unna som har en høy risiko for innhold av forbudte stoffer er fra produsenter som
produserer hormoner, sentralstimulerende stoffer eller forløpere til disse forbudte stoffene.

For å sjekke hvilke stoffer som står på dopinglisten kan du gå inn på www.antidoping.no å se over WADAs dopingliste.

Høy risiko: kosttilskudd som inneholder respira, ribose- og pyruvatpreparater.

Forbudte preparater: Urtepreparater med efedrin (eks. Ma huang) og preparater med forløpere til hormoner (eks. DHEA, androstenedione, 19-nor-androstenedione, 19-nor-androstenediol).

Det er viktig å være klar over at risikoen aldri kan elimineres helt, selv om man bruker kosttilskudd med lav risiko. Det er også viktig å vite at kosttilskudd kan inneholde forbudte stoffer uten at det går frem av produktdeklarasjonen, dette gjelder spesielt kosttilskudd fra utenlandske aktører. Listen over tilskudd som er ulovlige er ikke endelig, informasjonen endres stadig så det kan være lurt å følge med på antidoping.no.