Bør man ta tilskudd av multivitaminer?

Alle multivitaminer som selges i Norge skal ha en varedeklarasjon og innhold som er godkjent av mattilsynet. Det er strenge krav til innhold og som regel inneholder de mindre enn daglig anbefalt dose for at folk ikke skal gå over tillatte grenser. Mengden som godkjennes av mattilsynet baserer seg på forskningsrapporter av symptomer og bivirkninger over lengre tid som er gjort i Norge og Europa.Vær obs på at bestillinger på nett fra andre land sendt til Norge ikke har samme godkjenningssystem og derfor kan inneholde større dose.

Det er få som trenger tilskudd av multivitaminer, men noen få kan ha behov for det. Har du et ensidig kosthold med svært lite variasjon eller er underernært kan det anbefales. Faren ved å tilføre kroppen ekstra vitaminer i tillegg til det den får gjennom maten vi spiser er at det kan gi forgiftning. Dette vil i så fall stort sett gjelde de fettløselige vitaminene (A, D, E og K) siden disse lagres i kroppen. Noen mennesker har heller større behov for tilskudd av enkelte vitaminer som vitamin D, B eller folat. Den rette dosen bør settes i samråd med lege eller ernæringsfysiolog.

På det norske helsedirektoratets nettside finner man blant annet anbefalt daglig dose av vitaminer, mineraler og sporstoffer og hvilke grupper som har ekstra behov.