Er tilskudd av vitaminer/multivitamin like bra som naturlige matvarer?

Naturlige matvarer vil nok alltid bli anbefalt i første rekke når det kommer til valget mellom piller eller mat, men noen matvarer kan også inneholde miljøgifter så om man er svært opptatt av hva man får i seg bør man sjekke nærmere kilder på dette.
Noen vitaminer og mineraler er absolutt nødvendige å ta som tilskudd fordi vi ikke får i oss nok av dem gjennom maten vi spiser. For eksempel anbefales gravide å ta tilskudd av folat for å forhindre nevralrørsdefekt hos fosteret, mens de som ikke spiser fisk bør ta tran eller tranpiller/omega-3-piller fordi de essensielle omega-3-fettsyrene er livsnødvendige i ulike prosesser i kroppen. Det er også andre grupper som kan ha fordeler ved å ta tilskudd.

De fleste av oss får i seg de vitaminer og mineraler de trenger dersom de spiser variert. Noen grupper mennesker kan ha et økt behov for visse næringsstoffer så da anbefales spesifikke vitaminer eller mineraler til disse, dette kan f.eks. være eldre, spedbarn, gravide eller underernærte. Dersom du med vilje utelukker noen matvaregrupper eller får i deg mindre energi enn det kroppen din trenger kan det være at du har behov for tilskudd. Du bør være obs på at det går an å få forgiftning dersom du tar for mye av noen vitaminer, dette gjelder særlig de fettløselige vitaminene. Bruk ikke både multivitaminer, vitamintilskudd, tran og måltidserstattere da dette gir over dobbel daglig dose av hva du trenger av noen vitaminer.