Erstatt kaloribombene i matlagingen

Visste du at 1 spiseskje olje inneholder 96kcal, og at en 1 spiseskje sukker inneholder 70kcal?

Det er ikke lett å gå rundt å huske på hvor mange kalorier alle ulike matvarer inneholder. Det letteste er å bare huske hvilke matvarer man heller bør velge som er de sunneste og gir minst kalorier.

Å bytte ut margarin med olje i matlaging kan være lurt i forhold til mindre mettet fett, men olje inneholder like mye kalorier som margarin. 1ss olje eller 1ss margarin inneholder begge rundt 96kcal.

Er du opptatt av kalorier kan du finne gode erstatninger som gir deg samme resultat, men mye mindre energi.

3 tips til erstatninger ved matlaging for å unngå kaloribomber

Steking og baking
Bruker du stekepanne av teflon og høy varme trenger du somregel ikke bruke noe å steke kjøttdeigen i. Oppskrifter til bakst og vafler inneholder ofte en til to spiseskjeer olje eller margarin for at deigen skal bli smidigere eller for at røra ikke skal sitte fast. Det er fullt mulig å ta bort disse ingrediensene, men ha da gjerne i litt mindre mel eller mer væske som erstatning og se neste tips.

Oljespray
Kan brukes ved steking i panne, smøring av former til ovnssteking, vaffelsteking, etc.
Fry Light er en av mange varianter som finnes på markedet hvor 1 spray = 1 kcal, så her sparer du utrolig mange kalorier.

Sukkererstatning
Sukrin, splenda, natreen, etc. er alle sukkererstatninger. Disse inneholder svært lite kalorier (maks 4 kcal pr 100 g) og kan brukes i te, bakverk og annen matlaging. Alle disse erstatningene er svært søte på smak og en bør derfor ikke ha like stor mengde som vanlig sukker i en oppskrift. Mange synes sukkererstatninger gir en «falsk» smak eller en bismak, så man må prøve seg frem til hvilke oppskrifter det passer i og gjerne blande inn litt vanlig sukker.