Får du i deg nok fiber?

Visste du at fiber kan ha en forebyggende effekt mot tarm- og endetarmskreft?

Fiber er en type karbohydrat som er svært viktig å få i seg gjennom kosten.

Fiber er ufordøyelig i magesekk og tynntarm og gir derfor ikke fra seg energi. Når kostfiberet kommer i kontakt med væske i magesekken utvider det seg og gjør at du blir fortere mett.

Gratis detox-kur

Dersom du ikke får i deg nok fiber vil magen kunne kjennes treig og det kan gå lang tid mellom hvert dobesøk. Fiber sørger for rask tarmpassasje noe som gjør at giftige avfallsstoffer som inntas med maten raskere føres ut av kroppen. Ved raskere tarmpassasje av avfallsstoffer er det mindre sannsynlighet for tarm og ende-tarmskreft. Ved å innta mat som har et høyt fiberinnhold får du rett og slett en detoxkur helt gratis.

Gunstig ved vektnedgang

Mat som inneholder fiber vil ikke alltid ha et kalorimeesig lavere innhold, men grunnen til at det er gunstig ved vektnedgang er at det fyller opp magesekken og gjør at du føler deg fortere mett. Dermed vil du ikke spise alle de ekstra kaloriene du får fra andre matvaregrupper.

For høyt inntak

Får du i deg for mye fiber kan det gi luft i magen og løs mage. Svært få personer inntar derimot så mye fiberrik mat at dette er noe problem. Personer med irritabel tarm syndrom (IBS) og andre tarmsykdommer blir gjerne anbefalt et lavere inntak for å skåne tarmene og plagene som oppstår ved et høyt fiberinntak.

Gode kilder

Daglig anbefalt inntak av fiber er 25-35 g for voksne. Gode kilder til fiber i det norske kostholdet er kornvarer, frukt, bær, grønnsaker og poteter. Grove kornvarer og fullkornsvarer kan inneholde opptil 2-3 ganger så mye fiber som de fine.

 

Husk å drikk mye væske gjennom hele dagen. Et høyt fiberinntak med lite væsketilførsel kan gi motsatt effekt og føre til treg mage eller forstoppelse.