Ferdigmat uten fodmaps

Vanlige matvarer som du finner i butikken kan være fri for fodmaps. Mange matvarer er trygge å spise for de med irritabel tarm, men det kan være vanskelig å vite hvilke. Ferdigmat er som regel satt sammen av mange komponenter og da må ingredienslisten bak på pakningen sjekkes gjennom.

Her er et utvalg hvor ingredienslistene er gått over og sjekket mot innhold av fodmaps. Ta forbehold om at matvarene kan endre innhold og ingredienslister fra produsenter blir endret, det kan være greit å gå over å sjekke selv.

Listen blir oppdatert ettersom flere matvarer blir gjennomgått.

Toro laktosefri risengrøt
Toro glutenfri tomatsuppe – blandet med vann / laktosefri melk
Glutenfri pasta
Risnudler
Laktosefrie produkter fra Tine
Sushi – uten avocado, mango
Kos- karamellpudding
Toro glutenfri brun saus (sjekk krydderblanding for løk)
Toro glutenfri hvit saus (sjekk krydderblanding for løk)
Kaffe latte / cappuchino , etc med laktosefri melk
Laktosefri biola
Laktosefri rømme
Cottage cheese

 

VIT AT…

  • Glutenfri betyr ikke nødvendigvis fordmap-fri. Noen kornsorter inneholder ikke gluten, men de inneholder fruktaner som er en fodmap. Andre glutenfrie produkter kan være tilsatt fodmap-ingredienser som honning, tørket frukt, løk, hvitløk, eple, pære, etc.
  • Løk og hvitløk kan smakstilsette mat ved å steke/ brukes i olje, og er fodmapfritt så lenge en tar ut løk- /hvitløksbitene før en spiser.
  • Buljong inneholder ofte løk og hvitløk, men maggie fond cups okse/kylling er løk/hvitløksfri
  • Inulin kan være listet på ingredienslisten og er en fodmap – fruktan.
  • Mange fodmap-matvarer er gode kilder til fiber som er anbefalt å få i seg fordi de er gunstige for fordøyelsen og kan minske risikoen for vektøkning, overvekt, kreft i tykk- og endetarm, hjerte- og karsykdommer og type 2-diabetes. Husk å ertstatte disse med andre fiberholdige fodmap-frie matvarer. Helsemyndighetene anbefaler et inntak på 30 g per dag for å oppnå helseeffekt. Det er lettest å få i seg fiber gjennom brød og kornvarer.
  • Finn dine personlige triggere, ikke alle reagerer på alle Fodmap-ene.

 

TIPS:
Lag ditt eget tacokrydder, finn oppskrift på nett og ta bort løk og hvitløk.