Fiskeprotein – et vidundermiddel?

Fisk er mye mer enn omega-3

Det er en voksende etterspørsel etter fiskeprotein fra verdensmarkedet, men hva er det som er så gunstig med fiskeprotein ? Vil fiskeproteiner bli den nye biomarine industrien etter fiskeoljen?

Fiskeproteiner er frem til idag stort sett blitt brukt til foring av oppdrettsfisk. Det er stor mangel på fiskeproteiner, likevel kastes ca halvparten av fisken etter sløying, hvorav mesteparten av dette kan bli brukt til utvinning av fiskeprotein.

Fisk er sunt, ikke bare fordi det er en av de beste kildene vi har til essensielle omega-3-fettsyrer, det er også bra fordi det er næringsrikt og inneholder fiskeproteiner som er lettfordøyelig og har høy kvalitet.

 

Bedre blodverdier

Ulike proteintyper kan ha ulike effekter på helsen vår. Det finnes studier som viser at proteiner fra torsk senker det farlige LDL-kolesterolet og bedrer glukosetoleransen. Andre studier viser at fiskeproteiner kan redusere kolesterolnivået og normalisere forhøyet blodtrykk.

 

Gunstig ved vektreduksjon

Fiskeproteiner skal kunne være gunstig ved vektreduksjon. Fiskeproteiner skal også kunne gjøre at det er lettere å holde vekten stabil etter vektnedgang. Flere undersøkelser viser at de som spiser mye fisk i en vektreduksjonsdiett går lettere ned i vekt, selv om kaloriinntaket er det samme. Fiskeproteinene kan få kroppen til å danne flere brune fettceller. Hvite fettceller er de vi har mest av i kroppen og er de som lagrer energien fra maten vi spiser til fett, mens de brune som vi har svært få av gjør kalorier om til varme istedenfor til fett – de forbrenner kalorier. Dette er så langt forsøk kun utført på dyr.

Det er ikke publisert mange studier hvor fiskeproteiner har blitt testet spesifikt på mennesker, så hva som egentlig skjer i kroppen når man spiser fisk, vet vi idag lite om. En norsk studie (visstnok den eneste studien p.d.d. med mennesker og fiskeproteiner) har imidlertid vist at det er sammenheng mellom fiskeprotein og økt glukosetoleranse, reduserte kolesterolverdier, redusert fettmengde og økt muskelmasse, gjennom studier utført på en gruppe overvektige i en periode over 8 uker. Mengden fiskeprotein som ble gitt tilsvarte 15 og 30 gram fisk (1 stk laksefilet veier ca 100-150 g) og deltakerne endret ikke noe på sitt normale kosthold.

 

Spis mer uten å gå opp i vekt

Dersom forskningen viser seg å ha rett i at fiskeproteinene reduserer fettvevet, vil det være mulig å oppnå vektnedgang uten å skulle redusere matinntaket eller øke den fysiske aktiviteten ved å kun innta flere fiskemåltid. En skal også kunne spise mer uten å gå opp i vekt ved et høyere fiskeinntak fordi fiskeproteinene skal kunne øke forbrenningen. Forskere diskuterer nå om det være en sammenheng mellom metthetsfølelse og aminosyren taurin (fiskeprotein). Uten at man vet årsaken til det har taurin i flere dyre- og menneskeforsøk vist seg å fremme vekttap.

 

Proteinkvalitet

Proteinkvaliteten i laks og annen fisk bør kanskje løftes frem. Det vil være gunstig å spise mer proteiner enn karbohydrater ved vektnedgang fordi et økt inntak av proteiner øker forbrenningen og proteiner fra mager fisk ser ut til å gi et bedre resultat enn om du får i deg melkeprotein (hovedsaklig myse og kasein).

 

Er fiskeproteiner et vidundermiddel ?

I fisken finner vi aminosyren (proteinet) tryptofan som omdannes til serotonin. Serotonin er et monoamin, et stoff som gir lykkefølelse. Tryptofan finner man i sjokolade, men man finner mye mer i laksen, så dette beviser kanskje at man kan bli lykkelig av å spise fisk og at det da er et vidundermiddel.

Om de klarer gjennom forskning å vise at det er forskjell på proteiner og at kroppen trenger ulike typer protein fra kosten, så kan dette påvirke kostrådene og gi mer målrettede kostråd i forhold til proteintilskudd for de som ikke får i seg nok gjennom kostholdet.

Med å innta litt fisk hver dag kan en være ganske sikker på at en får i seg nok av de sunne næringsstoffene fisken innehar.

Omega-3-tilskudd er ikke det samme som fiskeproteiner, og man blir derfor ikke slankere med inntak av disse.
Idag har produsenter begynt å lage piller som inneholder fiskeproteiner, om disse har samme effekt som å spise fisk gjenstår å se.

 

 

 

 

Referanser

http://www.helsekostopplysningen.no/Innhold/Kost–Kosttilskudd/Protein–aminosyrer/Aminosyrer/

Ruzzin m.fl.: Persistent Organic Pollutant Exposure Leads to Insulin Resistance Syndrome, Environmental Health Perspectives Online 19 November 2009, doi: 10.1289/ehp.0901321.

Ramel et al. Consumption of cod and weight loss in young overweight and obese adults on an energy reduced diet for 8-weeks. Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases (2009) 19, 690-696.

Thorsdottir I et al. Randomized trial of weight-loss-diets for young adults varying in fish and fish oil content. International Journal of Obesity (2007) 31, 1560–1566.

http://forskning.no/2008/02/pass-pa-proteinene

http://forskning.no/mat-overvekt/2010/08/proteiner-gjor-deg-slank

http://www.sintef.no/nyheter-fra-gemini.no/henter-ut-gull-fra-fiske–og-planterester/

http://www.klikk.no/helse/kosthold/slank/article605973.ece