Hvor mye laktose tåler man ved laktoseintoleranse?

Det finnes forskjellige typer laktoseintoleranse hvor noen tåler litt laktose mens andre ikke tåler noe. De fleste får ikke symptomer før inntaket overstiger 12 gram laktose per dag, men man må ofte prøve seg frem for å finne sin terskel. Det som kan være lurt er å fordele laktosen utover en hel dag, da får ikke magen altfor mye å jobbe med i et måltid. Det er også viktig å vite at toleranseterskelen kan variere fra dag til dag.
Det er stor forskjell i laktoseinnhold i ulike melkeprodukter. Prim og brunost er noen av verstingene og bør helst unngås, mens harde oster som hvitost, tubeoster og smør/margarin har såpass lite innhold at de tåles stort sett greit. Produkter med melkesyrebakterier tåles ofte bra som yoghurter og surmelk. I matlagingen tåles fete melkeprodukter som brukes i mindre mengder godt av de fleste.

Dersom man fjerner alle laktoseprodukter fra kosten er det lurt å finne gode erstattere for å ikke få mangel på f.eks. kalsium.

På apoteket får man kjøpt laktase-enzymer som kan tas sammen med måltid som inneholder
laktose. Disse bidrar til spalting av laktose i tarmen og er et greit alternativ når man skal på besøk eller ut å spise.