Hvorfor er sukker usunt?

En sukkerrik kost gir mye energi, men lite næring (tomme kalorier). I moderate mengder er ikke sukker farlig, men det kan være fort gjort å få i seg for mye.

For mye sukker kan føre til negative konsekvenser for tannhelsen, og til en økt risiko for overvekt dersom det er ubalanse mellom energiinntak og fysisk aktivitet. Sukkerinntak skjer gjerne på bekostning av energi fra annen mat, og dermed går man glipp av vitaminer og mineraler som kroppen trenger. Et høyt sukkerinntak kan gi svingende blodsukker som igjen kan føre til insulinresistens og videre til diabetes og hjertesykdom. Med et høyt blodsukker får man høy insulinutskillelse, og insulin som er et veksthormon kan bidra til økt cellevekst og celledeling som fører til kreft.

Tilstander som kan utløses av for mye sukker over lang tid:

*nedsatt immunforsvar
*økt betennelse
*hormonforstyrrelser
*humørsvingninger, depresjon og angst
*konsentrasjonsvansker
*uren hud, eksem, psoriasis,
*benskjørhet
*tretthet
*søthunger
*soppinfeksjoner
*menstruasjonsforstyrrelser
*PCOS
*diabetes
*hjertesykdom

Anbefalingene fra helsedirektoratet er at maksimalt 10% av energibehovet bør komme fra tilsatt sukker, i gjennomsnitt over tid. Å overstige dagskvoten med sukker en gang iblant, er helt ufarlig , men en bør ikke overstige kvoten mange dager på rad. Spesielt gjelder dette for barn siden et høyt sukkerinntak gjerne ødelegger matlysten.

200 kcal er anbefalt sukkerinntak for en kvinne som har et dagsbehov på 2000 kcal per dag. Dette tilsvarer f.eks. en liten brusflaske med cola.