Kan man gå ned i vekt ved hjelp av nøkkehullsmerket?

Nøkkelhullsmerket er innført av det norske helsedepartement for å gjøre det lettere for forbrukerne å velge et sunnere alternativ innen en bestemt matvaregruppe gjerne i en travel handlesituasjon.
Alle nøkkelhullsmerkede produkter inneholder et minimumskrav i forhold til fiber og har et maksimumsinnhold av fett, sukker og salt. Det er også et forbehold om at noen av matvarene inneholder en viss mengde fullkorn, grønnsaker, frukt og bær.
Spiser du mange matvarer fra før innenfor samme matvaregrupper som er inkludert under ordningen så kan du gå ned i vekt dersom du bytter til de nøkkelhullsmerkede. Men det er ikke gitt at du automatisk går ned i vekt på grunn av nøkkelhullsproduktene fordi de kan være energirike. Vektnedgang vil alltid handle om kaloriregnskap. Har du i deg mindre kalorier enn du forbruker vil du gå ned i vekt. Et nøkkelhullsmerket produkt vil ikke nødvendigvis inneholde mindre antall kalorier enn et som ikke har nøkkelhull, selv om det betraktes som sunnere. Så sjekk også kaloriinnhold om du er opptatt av vektnedgang.