KOSTHOLDSRÅD VED OVERVEKT

Et av følgene av overvekt og fedme er svært ofte lavere insulinfølsomhet. Med lavere insulinfølsomhet kan det være gunstig å innta et lavere karbohydratinntak for å ikke få et økt blodsukker. Et høyt midjemål (fett rundt indre organer) reduserer effekten av insulin, man kan på denne måten også utvikle insulinresistens og dermed diabetes.

Normalt anbefalt midjemål for menn: 94 cm og for kvinner 80 cm. Dette måles der hvor midjen er smalest- midt mellom nederste ribben og øverste delen av hoftekammen.

Karbohydrater er energigivende næringsstoffer som øker blodsukkeret ditt og får kroppen til å produsere insulin. Med høy insulinproduksjon vil all mat som kroppen ikke har bruk for i vanlig prosesser bli lagret som fett. Dersom insulinfølsomheten er dårlig vil ikke sukkeret (glukose- nedbrytningsstoff av karbohydratene) passere inn i cellene og det vil da sirkulere rundt i blodet og gi deg høyt blodsukker. Går man med høyt blodsukker over lengre tid vil man ha høyere risiko for hjerteinfarkt, nyresvikt og hjerneslag.

Det optimale vil derfor være et kosthold hvor du oppnår vektnedgang og som holder blodsukkeret stabilt lavt hele dagen. Med en kostholdsplan med få karbohydrater og energiunderskudd vil du gå ned i vekt og samtidig redusere risikoen for livsstilssykdommer.

Det er en omveltning for de fleste å skulle kutte ned på det vanlige karbohydratinntaket og gå over til en sukkerfri diett. Skulle du gå over til et kosthold med minimalt med karbohydrater vil du merke store positive endringer i både humør, konsentrasjon og energi, siden hormonnivået stabiliserer seg og kroppens energiomsetning endrer forbrenningsmetode.

Sliter du med overvekt og er lei av dietter med lite kalorier som gir økt sultfølelse er et kosthold med få karbohydrater og mere grønnsaker og fett å anbefale. Karbohydrater som man finner i ris, pasta, potet, brød og frukt blir erstattet av et økt inntak av grønnsaker og fettkilder som gjør at du holder deg mett og samtidig går ned i vekt.