Livsstilsendring – nyttårsforsett 2017

Vil du oppnå bedre helse i 2017?

Lag deg et nyttårsforsett og endre livsstilen.

 

Diett

Slankedietter hvor en spiser mindre enn en forbruker er en effektiv metode for å gå ned i vekt. Lavkarbodietter eller low carb hight fat- dietter, dietter hvor en spiser mindre karbohydrater og mer fett gjør også at en går ned i vekt. Men fleste studier som er gjort på vektnedgang viser
at vekttapet etter en diett har liten varighet og de fleste vil gå tilbake til trivselsvekten de hadde før.

Hva er grunnen til dette? Skal man ikke kunne hurtigslanke seg for så å holde seg slank resten av livet? Hvordan skal en bli slankere og oppnå bedre helse i året 2017?

Er man overvektig, med ugunstige fettverdier, høyt blodtrykk og/eller høye insulinverdier er det all grunn til å sette i gang en endring. Med vektnedgang følger ofte mange gunstige helsefordeler. Går man fra overvektig/fedme til normalvekt kan man blant annet reversere insulinresistens, senke blodtrykket og få mindre risiko for aterosklerose. Du får i tillegg en lettere kropp med mer energi til å utføre fysisk aktivitet.

Vektnedgang
Har man gått ned i vekt har ikke kroppen det samme energibehovet som man hadde før man startet vektnedgangen. Grunnen til dette er at kroppen har blitt lettere, en har mindre fettmasse og muskelmasse og dermed går forbrenningen ned. Man må altså spise mindre enn man gjorde før. Å gå tilbake til gamle vaner etter en diett er fort gjort, men man vil da litt etter litt gå opp i vekt ettersom man spiser mer enn man forbruker. Kroppen vår er også programmert slik at hvis man går hurtig ned i vekt vil den prøve å spare på fettet. Kroppen tror vi er i en sultfase og gjør det den kan for å jobbe seg tilbake til slik det var. På grunn av dette vil hjernen sende ut signaler om å spise mest mulig karbohydratrik og fettrik mat slik at den oppnår et fettlager som gjør at en ikke havner i en sultsituasjon igjen. Ved å gå gradvis ned i vekt kan man få kroppen bedre tilpasset vekttapet.

Livsstilsendring
De fleste klarer å gå ned i vekt, men skal man forbli der er det en livsstilsendring som er den beste løsningen for de fleste. Med en omlegging av livsstilen vil vaner gradvis bli endret og man gir kroppen en bedre overgang. Dette vil føre til at kroppen tilpasser seg bedre og dermed ikke higer etter å komme tilbake til komfortvekten den tidligere var i. Med livsstilsendring mener man en endring i de vaner man har i lagt seg opp gjennom årene. Dette handler både om fysisk aktivitet og kostholdet ditt. Man kan med livsstilsendring f.eks gå ned i vekt ved å spise like mye mat som før, men med et energiinntak i denne maten som er lavere og dermed gå ned i vekt. Man kan være mer fysisk aktiv enn før, ved f.eks minske antall sitte/ligge-på-sofaen-timer i døgnet, spise det samme som før og gå ned i vekt. Dørstokkmila er alltid lang for å komme i gang, men vet du hva du skal spise eller gjøre for å bare endre litt på livsstilen din skal det ikke mye til for å sette i gang med en liten endring og oppnå bedre helse.

Setningen om små endringer gjør store forskjeller bør ikke uten grunn være årets nyttårsforsett 2017!

 

# Hver mnd vil det komme nye innlegg med tips til omlegging av livsstil slik at du kan oppnå bedre helse i 2017.