Så mye må du drikke før, under og etter trening

• Hva man bør drikke før, under og etter trening

Man bør drikke for å erstatte væsketapet man oppnår under treningen og ellers i løpet av en dag. For å dekke væskebehovet bør man drikke 2-3 liter utenom trening hver dag. Man bør innta væske både før, under og etter trening med jevne mellomrom for å dekke væsketapet Dersom man blir dehydrert vil ikke kroppen presterer optimalt under treningen/konkurransen. 

Det anbefales et væskeinntak på 0,5-1 liter per time, avhengig av temperatur og intensitet, hvert 15-20 min. 

• Bør man alltid drikke under økten, uavhengig av lengde?

Man vil alltid ha et væsketap så lenge man er i aktivitet og derfor bør man fylle på med væske, vann er da det beste alternativet. Varer økten i over en time med middels/høy intensitet så vil man anbefale væskeinntak med karbohydrater. Dette kan feks være saft med sukkerinnhold eller ulike sportsdrikker. Saft eller sportsdrikker er en enkel og praktisk måte å få i seg væske og karbohydrat på. Saft er derimot mye rimeligere alternativ enn sportsdrikke og vil gi akkurat samme nytten. 

Hvis man trener i varme (feks på sommeren eller på ferie i varmere land) hvor væsketapet blir vesentlig økt vil man anbefale å innta væske med salter og karbohydrat for å unngå dehydrering.  Jo varmere temperatur jo mer svetter man og mer karbohydrat forbrennes og salter tapes gjennom svetten. 

• Den beste restitusjonsdrikken

Det vil være bra å få i seg karbohydrater etter en treningsøkt da glykogenlageret ofte er tappet og fordi karbohydrater stimulerer utskillelsen av insulin som virker oppbyggende på muskulatur og hindrer at muskulatur blir nedbrutt. Man får oftest i seg karbohydrater gjennom maten vi spiser så det beste vil gjerne være å få i seg væske (vann) så man erstatter væsketapet. Det vil også være bra å få i seg proteiner ettersom de restituerer og bygger opp muskelvev. Proteindrikke kan være en bra restitusjonsdrikke, men du får som regel i deg det du trenger av proteiner og andre næringsstoffer gjennom måltidet du inntar i ettertid (feks middagen eller kveldsmaten). Det er ikke bare ved lange kardioøkter (; jogging, sykling, fotballtrening, etc) man trenger å fylle på med drikke. Man kan tape mye væske gjennom en god styrkeøkt så her er også poenget å fylle på med vann så du ikke blir dehydrert. Noen sportsdrikker inneholder både protein og karbohydrat og kan være gode alternativer.