UNNGÅ FORKJØLELSE PÅ HØSTEN – STYRK IMMUNFORSVARET DITT

Fakta om forkjølelse

Forkjølelse er en virusinfeksjon i slimhinnene i nese og hals med varighet i ca en uke, hvor snørr og rennende nese er typiske symptomer. Vanligvis har man ingen eller moderat feber.

Forkjølelse rammer alle aldersgrupper og viruset opptrer hyppigst i vår og høstmånedene. Voksne rammes av forkjølelse 1-2 ganger per år, barn under syv år rammes 7-9 ganger per år.

Ca. 50% av vanlig forkjølelse skyldes rhinovirus. Mer enn 200 forskjellige virus gir forkjølelsesliknende sykdom, og mange forkjølelser blir til av ukjente virus.

En forkjølelse har ingen spesifikk behandling, det finnes heller ingen vaksine mot forkjølelse. De fleste sverger til nesespray og halspastiller når de først har blitt smittet.

 

Høsten er årstiden hvor mange opplever å stadig bli forkjølet. Har man barn i barnehage eller på skole er det ekstra lett å bli smittet av forkjølelsesviruset som kan gjøre deg slapp og sengeliggende over flere dager.

Med en gang gradene kryper nedover og den sure vinden kommer snikende innpå er det lurt å ta på seg mer klær, bruke skjerf, godt fottøy og ikke gå rundt med bløtt hår. Når du først fryser er immunforsvaret ditt svekket og da er kroppen mer mottakelig for infeksjoner og virus.

Tar du mye offentlig transport eller hilser på mange mennesker i løpet av en dag er den viktigste forhåndsregelen å ha god håndhygiene. Er du flink til å vaske hendene ofte minsker du risiko for å bli smittet, selv om viruset også smitter gjennom hosting og nysing.

Mangelfullt kosthold

Blir du ofte forkjølet kan det ha med et mangelfullt kosthold å gjøre. Mangel på vitaminer, mineraler og sporstoffer gjør at immunforsvaret ditt ikke er fullstendig rustet til å bekjempe bakterier. Blir du da først smittet kan det ta ofte ta lengre tid å bli frisk og du kan lettere bli sengeliggende enn andre.

Et tegn på at du ikke har et optimalt kosthold er at du er slapp og har lite energi.
Spis mye frukt og grønnsaker, de er en god kilde til de fleste vitaminer og mineraler og inneholder mye antioksidanter. Varier ulike typer slik at du det dekker spekteret av vitaminer. Er du mye plaget av sykdom bør du spise minst 5 om dagen. Ha alltid grønnsaker til middag, og ha gjerne smoothie som mellommåltid eller dessert.

Trening

All trening styrker immunforsvaret. Pass bare på at kroppen får nok hvile mellom treningsøktene så den får tid til restitusjon og å bygge opp immunforsvaret ikke bryte det ned. Trener du utendørs bør en skifte til tørt tøy så snart treningsøkten er over for å unngå å fryse.

Dropp alkoholen

Alkohol reduserer immunforsvaret ditt ved å hindre kroppen i å bekjempe infeksjoner. Alkohol bidrar også til dehydrering som igjen gjør kroppen lettere mottagelig for forkjølelsesviruset.

Sover du mindre enn 6 timer i døgnet?
Prioriter søvn og prøv å unngå for mye stress. Kroppen trenger hvile for at immunforsvaret skal virke optimalt og kunne bekjempe virus som prøver å angripe.

Væskeinntak

Ha i deg mye væske, drikk når du er tørst og ha i deg ekstra væske ved trening. Et høyt væskeinntak gjør at slimhinnene dine ikke tørker ut og dermed får ikke viruset like lett tak. Har du allerede blitt snørrete og fått slim i halsen er det immunforsvaret som jobber for å støte viruset bort. Drikk væske for å holde slimhinnene ved like.

Matvarer som kan styrke immunforsvaret ditt

Nøtter
Fordi de er rike på omega-3, folat og kostfiber, spesielt hasselnøtter inneholder mye vitamin E som er en bra bekjemper mot forkjølelse.

Rødt kjøtt
Fordi det er en god kilde til jern som er viktig i immunsystemets bekjempelse av virus og beskyttelse mot infeksjoner, spesielt i de øvre luftveiene.

Honning
Fordi honning er full av vitaminer og antioksidanter, og har en bakteriedrepende effekt.

Ingefær
Fordi den inneholder sesquiterpener som er virusdrepende.

Hvitløk
Fordi den inneholder allicin som antas å være en sterk antioksidant. Dette stoffet er aller mest effektivt om hvitløken er rå. Dersom den skal brukes i en varm rett la den ligge i ti minutter etter at den er hakket så blir ikke allicinet ødelagt av varmen.

Tran
Tran eller trankapsler inneholder omega-3 og vitamin D som styrker immunforsvaret. Dersom du spiser lite fet fisk eller er lite ute i sollys bør du daglig ta trantilskudd eller omega-3 kapsler. Alle bør ta tran på vinteren siden man ikke får like mye sollys på kroppen som ellers i året.

Har du et variert kosthold, får i deg nok energi og minst fem frukt og grønnsaker om dagen skal det ikke være nødvendig med kosttilskudd. Kosttilskudd i form av piller har ikke vist seg gjennom vitenskapelige studier å ha samme beskyttende effekt som det naturlig mat gir. Nøkkelen er å spise variert så en får i seg et vidt spekter av alle de styrkende næringsstoffene som kroppen trenger for å bygge et sterkt immunforsvar.

Opplever du mye sykdom og vektnedgang kan det være lurt sjekke blodverdier hos en lege. Dårlig immunforsvar kan være tegn på alvorlig sykdom eller vitaminmangel som legen kan gi deg svar på.