UNNGÅ VEKTOPPGANG I FERIEN

Har du gått ned dine siste to kilo og nådd idealvekten din?
Lurer du på hvordan du kan holde vekta i ferien og unngå fullstendig utskeielse og inntak av mange ekstra kalorier?

De fleste ser ikke på sydenoppholdet som noen bootcamp med fullt treningsopplegg, men heller late solfylte dager i solen med masse deilig mat og drikke. Mange gleder seg til all den gode maten samtidig som de er redde for vektøkning. Med høye temperaturer og stekende sol er det ikke uvanlig at mange har for vane å legge på seg noen kilo på sommeren. Grillmat, sommerlige desserter og god drikke gjør det lett for de ekstra kaloriene å snike seg ubevisst innpå.

Har du et daglig kaloribudsjett du forholder deg til er det ikke lett å vite hvor mye man får i seg når man er på ferie og spiser ukjent mat og gjerne på restaurant.

Med et daglig kaloriinntak på 2000 kilokalorier kan du bare med dette væskeinntaket drikke opp halvparten av budsjettet ditt:

1 kaffe latte og et glass juice til frokost = 195 kcal + 65 kcal
1 halvliter øl til lunsj = 195 kcal
1/2 liter cola i varmen= 210 kcal
2 glass vin til middag = 201 kcal
1 irish coffee på kvelden = 220 kcal
= 1086 kcal

Tips til restaurantmat

Salat med kylling, fisk eller reker er en mager middag, bestill dressing ved siden av så kan du bestemme mengden selv. Noen ganger holder det med å kun ha på ekstra krydder og droppe dressingen fullstendig.

Velg rent kjøtt som fisk, biff og kylling med grillede eller kokte grønnsaker og grillet mais for å unngå mye fett.
Poteter, ris eller brød som kommer som tilbehør kan ofte gi flere kalorier enn selve kjøttretten og bør derfor begrenses.

Alkohol på ferie

Du tåler mindre alkohol når du er i varmen på grunn av dehydrering, så husk å drikke mye vann og spis alle dagens måltider.
Strawberry daiquiri kan gjerne virke fristende der og da, men en stor daiquiri kan inneholde opp mot 400 kalorier, like mye som middagen om enn ikke mer. Husk at de fleste drinker du får på restaurant er tilsatt sukkerholdig blandevann.

Aktivitet i ferien

Bevegelse er alfa omega for å holde energibalansen ved like. Å gå 10 000 skritt daglig er ikke verdens verste trening, og hvis du orker er jogging et enda bedre alternativ. Har du en skritteller eller en app som for eksempel Moves eller Endomondo får du lett oversikt, ellers kan 1-2 timers rask gange tilsvare det samme. Tenk på aktiviteter som du liker å holde på med så forbrenner du kalorier uten at du blir lei. I tillegg får du meget god samvittighet og trenger ikke bry deg om du tar en ekstra ispinne.

Eksempler på aktiviteter og forbrenning:

Aktivitet og kaloribruk (person på 70kg)
1 time rask løping  = 1200 kcal
1 time moderat løping  = 872 kcal
1 time jogging  = 670 kcal
1 time rask gange  = 384 kcal
1 time rolig sykling  = 310 kcal
1 time golf  = 250 kcal
1 time rolig gang  = 215 kcal
1/2 time rask svømming  = 150 kcal
10 min gåing i trapper  = 130 kcal
1/2 time dansing  = 130 kcal

Tankegang for å holde vekta

Dersom du legger alle tanker bort fra hverdagen og bryter alle mattradisjoner og treningsopplegg du har hatt de siste måneder kan du lett komme hjem med et par ekstra kilo på kroppen. Med litt smart tankegang kan du kose deg like mye og bli like mett som ellers og samtidig holde vekta.

  • Unngå for mye småspising, i syden er ofte det letteste man får tak i chips, is, vafler og sjokolade som inneholder svært mange kalorier.
  • Minimerer inntak av fett, velg magre og rene kjøttprodukter, sauser og dressinger ved siden av.
  • Veldig mye kan være sunt, men i riktige eller mindre mengder
  • Les på varedeklarasjoner og finn ut hvor mye fett og sukker varene inneholder, prøv å finne tilsvarende varer med færre kalorier.
  • Begrens inntaket av sukkerholdig drikke.
  • Spis mellommåltid som grønnsaker, frukt og yoghurt. Hvis du er utsultet når du kommer til restauranten er det lett å forsyne seg av ventebrødet som fort kommer på bordet med smør eller aioli.
  • Et lite måltid på kvelden gjør at du ikke hiver i deg masse sukkerholdig snacks eller drikke.
  • Drikk vann hele dagen –> unngår dehydrering og hunger etter salt mat (som oftest potetgull).