5 tips for å bli kvitt feriekiloene

1. Sunnere matvalg

Velg magre kjøtt og meieriprodukter. Få i deg minst fem om dagen, 2 frukt og 3 grønnsaker.
Ha alltid en vannflaske tilgjengelig – vann er den beste tørstedrikken gjennom dagen. Velg matvarer med langsomme karbohydrater, raske karbohydrater inneholder stoffer som får deg til å spise mer og tas fort opp i kroppen slik at du raskt blir sulten igjen. Unngå derfor de raske karbohydratene som blant annet finnes i sukker, saft, brus, lyst brød, boller, kaker og kjeks.

2. Sett oppnåelige mål

Sommerkroppen 2014 (SK 2014 ) med sixpack og store biceps var gjerne den ultimate drømmen for mange, og man satte seg gjerne dette som mål to uker før sommeren startet. Det er forskjell på personer og ikke alle har anlegg for å bygge muskler eller klarer å punktslanke fett der de ønsker det som mest. Starter du med å spise sunnere, unngå kaloribomber og være mer fysisk aktiv enn ellers vil et oppnåelig mål for uken være rundt 0,5 kg. Husk at dersom du har vært lite aktiv fra før og nå starter med en liten halvtime hver dag kan du fort få en liten økning i muskelmasse og nedgang i fettmasse. Muskler veier mer enn fett så den beste planen for å måle fremgang vil være målebåndet.

3. Finn deg en partner eller vennegjeng til trening

Å trene alene er for noen det beste som finnes i verden, en slipper unna alt mas i hverdagen, kan springe med musikk på ørene og bare nyte omgivelsene eller naturen en ferdes i. Men for mange er det å trene sammen med andre en mye bedre motivator for å komme seg over dørstokkmila. Lager du faste avtaler med venner er det vanskeligere å lage unnskyldninger for at det ikke passer. Treningen trenger ikke være mer enn en gåtur på kvelden en halvtimes tid med rask gange. I tillegg er det sosialt, mentalt oppmuntrende og kan være så gøy at du ikke tenker på aktiviteten som trening.

4. Planlegg fremover

Planlegging er alfa omega for å oppnå vektnedgang. Uten planlegging styrer ofte fristelser over fornuften og mange havner i samme rutiner som de gjerne hadde i ferien. Med en oversiktlig plan vil du aldri kunne unnskylde med at dagene går for fort eller at det er for mye å gjøre til at det er tid nok til trening eller sunne matvarevalg.

Bruk en dagbok, kalender eller bare finn frem noen ark hvor du lager deg en tabell. Det kan være lurt å lage en oversikt for en uke eller to i forveien. Vet du at det kommer en uke hvor du skal i en bursdag, på en fest eller ha ei ekstra avslappende helg på hytta, så vær litt ekstra streng uken før for å ta inn det tapte.
Tips til hva en kan sette opp i planen er: skjermtid, innetid, fysisk aktivitet, sosiale aktiviteter, matvalg, ferier, etc.

5 Begynn å beveg deg

Det er fremdeles sommer og ingen grunn til å sitte på sofaen innendørs. Har du en plen som trenger klipping, en husvegg som trenger litt ekstra maling eller noen ville blomster du kan plukke til vasen på verandaen så sett i gang. Skal du hente barna i barnehagen, besøke noen venner, handle mat i butikken eller sole deg på stranden kan du spare mye på å bytte ut bilen med beina eller sykkelen.

Som NRKs treningsguru Yngvar Andersen ville sagt det: «bare gjer da! «.