Kostholdsplan

De aller fleste av oss lager ukentlige kostholdsplaner uten at vi tenker over det.
Om den bare finnes i hodet eller er nedskrevet på papir så er den handlelista som følger med deg inn på butikken din kostholdsplan.

Denne personlige kostholdsplanen sier noe om hvor mye næringsstoffer du og kanskje familien din skal få i dere de neste dagene. Det kan være en kostholdsplan som har oppstått spontant og består av masse sunne råvarer som gir deg masse energi fordi du kommer rett fra trening, eller det kan være en nøye gjennomtenkt handleliste som gir deg mye mat for lite penger fordi du lever på et trangt budsjett i studenttilværelsen. Kostholdsplanen kan også være stappet full av snacks, frossenpizza og Findus ferdigretter fordi du vet det kommer til å bli en travel uke med lange dager på jobb, eller en kostholdsplan fullspekket med kaffe, fjordlands, energidrikk og sjokolade fordi du jobber turnus og er i gang med en uke med nattarbeid.

Har du tenkt på at en liten endring i matvarevalg du gjør på butikken/handlelisten din kan ha stor betydning for helsen din?

At det er lurt å spise grønnsaker, frukt, bær, magert kjøtt, fisk, bønner, linser, umettet fett, proteiner og karbohydrater får vi daglige påminnelser om. En kan bli fullstendig likegyldig til alt som har med kosthold, sunnhet og helse og gjøre når en daglig blir bombardert av ernæringsteorier fra alle kanter.

Men i denne suppen av informasjon vet egentlig Ola og Kari Nordmann hvor mye man skal fylle tallerkenen med, hva som skal spises når, hvor ofte, og hvordan skal sammensetningen være av alle matvarene?

Ikke alle vet at noen matvarer kan gi energi gjennom arbeidsdagen, eller at noen matvarer kan gjøre deg trøtt. Ikke alle er klar over at noen matvarer kan gjøre at du holder deg frisk gjennom hele vintersesongen eller at man kan prestere bedre på trening om man får i seg de rette næringsstoffene.

Kanskje kan en kostholdsplan laget av en ekspert være løsningen. En ekspert innen kosthold som en ernæringsfysiolog vil kunne gi deg en kostholdsplan som er riktig for dine behov. Planen som blir laget blir tilpasset din helse, livsstil og matpreferanser. Kostholdsplaner kan passe til hvem som helst, om du trenger hjelp til å få kontroll på blodsukkeret, bedre prestasjon på trening eller bare vil ha et sunnere kosthold.

Hvis du har helsemessige utfordringer eller ekstra kroppsvekt kan en ernæringsfysiolog sette opp strategier for vektnedgang og hjelpe deg med å få et optimalt kosthold med en plan.
Kostholdsplanen lages ofte basert på ditt daglige energibehov og din helseprofil. Den gir deg et kosthold som sikrer deg riktig mengde kalorier, fett, mettet fett, kolesterol, karbohydrater og protein. Dette bidrar til å sikre at du ikke bare spiser riktig mengde mat, men at du får den rette balansen av matvarer for å møte dine behov. Når du begynner å spise bedre, vil energinivået ditt stige, du vil sove bedre, og du vil oppleve en samlet bedre kvalitet av livet ditt. Mathandlingen blir enklere og du vil ikke bli fristet til å plukke med varer som ikke inngår i kostholdet ditt.

Å investere i helsen din er kanskje den beste investeringen du kan gjøre for fremtiden.
Få skreddersydd din egen kostholdsplan til dine behov av kostholdsveilederen.no.