Tips til kostholds- og treningsplan

Du trenger ikke omfattende treningsprogram og restriktive dietter for å komme i form eller oppnå drømmekroppen. Om du ikke har tenkt å løpe maraton eller delta på NM i styrkeløft, men har mindre hårreisende mål i sikte kan du fint ta det mer med ro.

Alt som kreves er litt planlegging og pågangsmot.

Setter du av en kveld i uka, f.eks. hver søndag, kan du i løpet av 10 minutter sette opp en enkel treningsplan og lage en handleliste for den kommende uka. Enklere blir det ikke!

Treningsarena

Er du medlem på et treningssenter er den beste måten å komme i gang å benytte seg av de personlige trenerne som jobber der. På de fleste plasser lager de et eget treningsprogram for deg helt gratis. Hvis du ikke er fan av treningssenter eller aldri har trent før er ikke det noe hinder som kan stoppe deg, på denne tiden av året er det et hav av muligheter for å trene utendørs. Ta i bruk benker i parker og trapper som du finner i nabolaget dersom du ikke bor i nærheten av skog og fjell.

Kostplan

For å gjøre det enklest mulig skriver du opp en handleliste som varer for hele uka. Gå for rene kjøttprodukter og ha alltid salat, frukt eller grønnsaker til hvert måltid. Prøv å begrense godterier og snacks til en dag i uka for best resultat av treningen. Har du for strengt kostholdsregime er lett å falle for fristelser og falle tilbake til gamle vaner.
Følger du et ferdig kosthold- eller treningsprogram kan du gå ned 0,5- 1 kg i uken. For mer hjelp til kosthold- og treningsplan klikk her.

Treningsplan

For nybegynneren: Start med rask gange 3 ganger i uken, gjerne i litt varierende terreng. Utfør 3 styrkeøvelser 10 ganger etter hver økt med 2 repetisjoner for hver av dem.
For mosjonisten (de som vanligvis trener 1-3 ganger i uken): Jogg 3 ganger i uken gjerne i varierende terreng. Utfør 3 styrkeøvelser 15 ganger etter hver økt med 3 repetisjoner for hver av dem.

Aktivitet øker forbrenningen og beintettheten

Øker du intensitet, lengde på økten eller terreng for hver uke vil det gi stor effekt. Varier og øk også antall repetisjoner av styrkeøvelsene for hver uke. All trening krever progresjon. Velg aktiviteter du synes er gøy, da er det lettere å gjennomføre treningen over tid.