Ikke glem egget selv om påsken er over

Våren er bare uker unna og dersom du er litt lei av hytte, godteri, påskekrim, snø og alt som hører påske med på denne tiden av året så er du ikke alene. Nå er vi endelig klar for en ny årstid og mange setter i gang med en frisk start hvor alle påsketradisjoner legges på hylla for en lang stund fremover. De fleste påsketradisjoner kan godt gjemmes bort, men glem ikke egget selv om påsken er over.

Egg er en liten næringsbombe

Egget har vært en del av menneskers kosthold så lenge som mennesket har eksistert på jorda og det spises i uendelig mange varianter og enorme mengder. Egget virker mer mettende enn mange andre matvarer samtidig som det ofte er mindre kaloririkt og er derfor et supert alternativ som proteinkilde ved de fleste måltider.

Det finnes nesten ikke karbohydrat i egg og fettet som er samlet i eggeplommen har en evne til å holde deg mett lenger. Egget er en super kilde til proteiner, men også rik på vitaminer og mineraler. Med unntak av vitamin C så er stort sett alle vitaminer og mineraler representert i den lille kula.
Med en høy andel umettede fettsyrer er det sunnere enn mange andre pålegg på brødskiva.

Bra for vektnedgang

Innenfor matgrupper er det store forskjeller i forhold til hvor mye maten påvirker metthetsfølelsen. Egget ruger på en masse som gir stor metthet, og kan derfor hjelpe deg som slanker eller du som bare vil holde vekta stabil.

Egget virker mer mettende enn mange andre matvarer, og kan redusere trangen til å ta usunne valg videre utover dagen. Sammenlignet med frokostblandning eller brød til frokost som gir omtrent samme kalorier og vekt gir egget en større mettende effekt.

To egg til frokost kan altså gjøre det enklere å gå ned i vekt, men ikke dersom det er den eneste endringen du gjør. I forbindelse med vektreduksjon handler det også om fysisk aktivitet og riktig sammensatt kosthold. Hvis energiforbruket økes med fysisk aktivitet og energitilførselen reduseres gjennom å spise mindre, går energibalansen i minus, og du går ned vekt.

Proteinkvalitet i egget

I det siste har det vært et økt fokus på viktigheten av å spise nok proteiner av god kvalitet. Proteiner trengs for å bygge muskulatur, og proteininnholdet påvirker som nevnt metthetsfølelsen.
Egg har en svært god proteinkvalitet fordi de inneholder essensielle aminosyrer (proteiner) som kroppen ikke selv kan fremstille, men trenger tilført gjennom maten. Spesielt godt representert er aminosyrene leucin og isoleucin i tillegg til lysin.

 

Kolesterolinnhold

Egget inneholder som de fleste er kjent med en god del kolesterol.
I frykt for et høyt kolesterol som gir økt risiko for hjerte og karsykdom er det mange som unngår å spise egg. For de fleste har ikke kolesterolet fra egget noen innvirkning på kolesterolet i blodet vårt. For den vanlige befolkning er det fettet i kosten, mengden mettet fett og transfett, som har innvirkning på vårt blodkolesterol. Personer med hyperlipidemi eller hjerte og karsykdommer bør dog være mer oppmerksommme og følge egne anbefalinger.