Low-fodmap Granola

 

Hjemmelaget granola er næringsrikt og supergodt til yoghurt. Mange bruker granola sammen med kesam og cottage cheese, eller så spises det bare rett fra krukka som snacks.

Her kommer oppskrift på en veldig enkel granola som er tilpasset de med irritabel tarm (IBS), en low-fodmap granola. Oppskriften fyller et stort norgesglass.

 

Ingredienser

1 dl gresskarkjerner (60g)
1 dl solsikkekjerner (55g)
1 dl mandler (60g)
1 dl valnøtter (45g)
1 dl kokosmasse (35g)
2 dl: havregryn (80g) (gå for glutenfri dersom du er veldig følsom overfor gluten)
1 ss solsikkeolje
1/2-1 banan (jo mer moden jo søtere blir granolaen)
2 ss lønnesirup
10 dråper vaniljeessens (valgfritt)

 

Mos bananen sammen med oljen, lønnesirupen og vaniljeessensen, kjør det gjerne i en blender. Hakk opp nøtter og rør sammen alt det tørre i en bolle. Bland inn bananrøren og fordel det over på et stekebrett med bakepapir. Granolaen stekes midt i ovnen ved 140 grader i ca 30 minutter, til blandingen har en gyllen brunfarge. Rør gjerne i blandingen cirka hvert 10 minutt for å få det jevnt stekt.

Granolaen har en holdbarhet i ca 1 måned, men det er stor fare for at det er tomt lenge før det.

 

For mer variasjon kan man bytte ut ingrediensene med andre nøtter og frø eller tilsette tørket frukt som rosiner, tranebær eller eple. Personer med irritabel tarm bør prøve deg frem hvor mye tørket frukt magen tolererer, siden mange frukt har et høyt fruktoseinnhold (fodmap).

 

Næringsinnhold per 100 gram Granola

440 kcal
31 g fett
24 g karbohydrater
6,5 g fiber
13 g protein

Kalorier per spiseskje: 40 kcal

1 dl granola = 200 kcal

1 dl yoghurt naturell = 70 kcal

 

Granola gir deg mange sunne næringsstoffer, men er ikke kalorifattig. Bruk derfor heller granola som tilbehør (et par spiseskjeer) til yoghurten, enn granola fylt (blir fort 2-3 dl) i en skål toppet med melk eller yoghurt.